Daarna .... Winterseizoen 2016-2017

Dit jaar begon het wedstrijdseizoen al vroeg. Zo vroeg dat de eerste selectiewedstrijd nog gepland stond in de zomervakantie in het Zuiden van het land. Dit betekende voor mij dat ik nog op kamp was met mijn club en dat ik deze eerste wedstrijd dus aan me voorbij moest laten gaan. 

17 september werd de tweede en voor mij dus eerste selectiewedstrijd gereden in Alkmaar in Sportcomplex de Meent. Ik had er zin in en kon dit omzetten in een cleane kür. Ik mocht dik tevreden plaatsnemen op de hoogste podiumplaats met een nieuw personal best van 38,08 punten. Hiermee heb ik me zo goed als zeker geplaatst voor de ONK finale in Den Haag in februari 2017. Mijn eerste doel is bereikt.


Inmiddels is er alweer een maand voorbij. En wat is er veel gebeurd. Het Gewestelijk Kampioenschap en de derde selectiewedstrijd heb ik beide met een podiumplek afgesloten. Daarna mocht ik op 10 oktober tweevoudig wereldkampioene Miki Ando op gaan halen van het vliegveld. Dat vond ik erg spannend en dit was 1 van de eerste keren dat ik een training liet schieten voor iets anders. De 6 dagen daarna was Miki onze gastcoach en we hebben allemaal ontzettend veel van haar geleerd. Inspiratie genoeg opgedaan voor de rest van het seizoen. Nu op naar mijn allereerste buitenlandse internationale wedstrijd volgende week in Zagreb/Kroatië. Spannend.

31 oktober 2016: net terug uit Kroatië ... wat een eerste buitenlandse ervaring. Wat een toppers reden er rond. Dan moeten wij hier in Nederland echt nog flink aan de bak. Zelf ook een goede kür neergezet en onverwacht mogen plaatsnemen op het podium met een mooie bronzen medaille om mijn nek. Deze ervaring smaakt naar meer. Kan niet wachten op de volgende internationale wedstrijd.

Die volgende internationale wedstrijd volgde al heel snel. Ik mocht 30 november voor Nederland uitkomen op de NRW Trophy in Dortmund. Het was een super ervaring. Mijn eerste officiële loting, een training voor de wedstrijd .... alles tot in de puntjes geregeld op een prachtige baan. En alles ging volgens plan ... behalve de wedstrijd zelf. Eigenlijk ging bijna alles mis wat er mis kon gaan. Ik was echt veel te nerveus van tevoren. Met bijna 10 punten onder mijn pb werd ik toch nog 15e van de 26. Niet het resultaat waar ik voor wilde gaan maar ook dit was weer een erg leerzame ervaring. Ik weet dat ik het kan ...  

Dat vertrouwen in mezelf mocht ik meteen een paar dagen later gaan laten zien tijdens de vijfde (voor mij derde) selectiewedstrijd voor het ONK te Amsterdam. Zo'n teleurstellende wedstrijd een paar dagen ervoor werkt door op je gevoel merkte ik. Ik voelde me erg onprettig voordat ik het ijs op moest. Gelukkig kon ik daar doorheen schaatsen en heb ik laten zien dat ik ook onder druk een cleane kur kan rijden. Met bijna 37 punten behaalde ik de eerste plaats. En nu hard aan het werk om te kunnen knallen bij de laatste wedstrijd voor de ONK finale in februari.

Update 21 december 2017: Na lang overwegen heb ik de beslissing genomen om te stoppen bij BKV. Ik wil graag groeien in mijn schaatsen en had niet meer het gevoel dat bij deze coach te kunnen bereiken. Ik ga iedereen ontzettend missen en hoop jullie op en naast de ijsbaan nog vaak te zien. In het nieuwe jaar zal ik starten bij Carine Herrygers en haar team in Turnhout. In Nederland zal ik uit gaan komen voor MSB onder begeleiding van Jolanda Franken.

In de kerstvakantie een week hard getraind in Breda en daarna een week in Turnhout. Ff wennen aan de schaatsdingen die anders moeten maar verder voelt het super. De eerste wedstrijd is inmiddels ook achter de rug. De laatste selectiewedstrijd van dit seizoen in Alkmaar. Zo blij dat ik in deze nieuwe situatie een mooie kur neer heb kunnen zetten. Een nieuw pb van 38,11 en een mooie tweede plek achter mijn schaatsmattie 4ever Baukje! Ook zo blij voor haar dat ze eindelijk kon laten zien wat ze kan .... en dan heb ik het zelf niet gezien omdat ze in de groep voor me moest rijden en ik me op mezelf wilde focussen. Vond het toch wel spannender namelijk dan normaal. Top dag dus. Op naar de volgende wedstrijd op de baan in Turnhout.

29 januari 2017 deed ik mee aan de internationale Kempen Trophy in IJssportcentrum Turnhout. In de categorie Novice A was ik 1 van de 39 deelnemers. Ik reed een foutloze kur op inmiddels mijn vertrouwde ijsbaan en tot mijn eigen verbazing eindigde ik op een eerste plaats. Tijdens de prijsuitreiking werd voor mij het Wilhelmus gespeeld wat ik toch wel een heel bijzondere ervaring vond. Prachtige opsteker zo vlak voor de ONK-finale eind februari in Den Haag. Ik ben er klaar voor.

25 februari 2017: De dag voor de finale al aangekomen in Den Haag in het hotel. Eerst de officiële practice. Deze ging perfect. Top kur gereden. De volgende dag was het zover, de NK-finale. Wat er gebeurde weet ik niet maar ik was alle spanning kwijt. Miste mijn eerste combo, maakte van mijn tweede element een combo en deed vervolgens zoals altijd achter mijn combo m'n pirouette. Maar dat klopte dus niet. Compleet de kluts kwijt heb ik me nog door mijn kur heen geslagen maar het was echt helemaal niks. Zo zonde uitgerekend in de finale. Ik ging voor plek 1 en uiteindelijk werd ik gewoon 9e in de challenge cup en 7e van de Nederlanders. Helemaal terecht op basis van deze wedstrijd natuurlijk maar toch voelde het niet eerlijk op basis van mijn hele seizoen. Alle wedstrijden podium en dan zo afsluiten ... maar ja, het is niet anders. Volgend seizoen weer vol aan de bak en nieuwe kansen .....

Om de frustratie kwijt te kunnen deed ik nog mee aan de Ultimate Skate Battle. Dit was wel ff lekker. Hier verdiende ik voor het eerst geld met schaatsen whahahahahaha. Moet niet gekker worden. Mijn eerste ronde moest ik gewoon tegen de juniorenkampioen van de verenigde staten. Hoppa gewonnen. Verder nog gebattled tegen Luc, Isabella en de finale tegen Lois. In de finale ging het publiek voor mij en de jury voor Lois. De professionele deskundige in de persoon van Mila Morelissen koos uiteindelijk voor Lois als winnaar. Echt een topmiddag!

 

Roos On Ice

Een Pasje met een Passie ........